Mennyibe kerül egy átlagos elsőligás játékos a transfermarkt 2015 végi adatai alapján? (Ahogy számoltunk: összérték / játékosok száma az első ligában; nem normalizáltunk a csapatok számával ezért a kevéscsapatos bajnokságok kicsit felfelé torzítanak.)

Az adatok:

A hasonló játékszínvonal mellett az angol átlagár jóval magasabb, mint a spanyol vagy a német, az olasz pedig szépen ott van a Bundesliga nyomában. (Persze a németeknél van bújtatott fizetési sapka, a csapatoknak nyereségesen kell működni, és komoly belépési korlátokat állítottak a cezaromániás befektetők elé. Így már csak a cezaromániás Bayern-vezetés okozta kognitív disszonancia megszüntetése maradt hátra.)

Mi magunk hátul, de nem baj, a hasonló gazdasági erejű országok értékeit nézve látszik, hogy van fejlődési potenciál. Erre alapozva ha egyszer elérjük például a horvátországi játékosnevelés szintjét, az a maihoz képest játékosonként 370,000 EUR többletértéket jelent majd a klubok számára. Ez év 4-5 eladást tekintve azért nem egy rossz üzlet, még akkor is, ha ki kell fizetni hozzá a nevelés során a szakembereket és az eszközöket. (A két országban hasonló a légiósok aránya (28% ott, 23 % itt, ami valószínűleg nem torzítja felfelé a fenti adatot.)