Megpróbálom pár mondatban összefoglalni, hogy szeretett sportágunk miért fekszik teszthalott állapotban hosszú-hosszú évek óta.

1) Valódi, a klub sikereiben anyagilag és erkölcsileg érdekelt, tényleg motivált tulajdonosok totális hiánya. Nagyjából ez az oka mindennek.

2) Ebből kifolyólag, mivel nincs igazi tulajdonos szinte sehol, nincsenek húsbavágó érdekel és célok, a szervezet minden szintjén komoly kompetenciahiány van. Nem oda való, hozzá nem értő emberekkel vannak tessék-lássék módra feltöltve ezek a klubok, rengeteg a "lukas poszt" a székházban is. Kilóra meg van a stáb, de ennyi...

3) Tudástranfszer külföldről lényegében megszűnt, és miután az a tudás ami régen elég volt (fokozatosan egyre kevésbé volt elég persze...) már tovatűnt, itt állunk letolt gatyával. Kiválasztás, tehetséggondozás, stadion-létesitmény működtetés, online jelenlét (webshoptól a hivatalos oldalig), kapcsolat a szurkolókkal, játékos politika...van olyan szegmense ennek a szektornak amit ránézésre hozzáértően tudnak űzni akármelyik magyar klubnál is?

A végeredmény több mint mellbevágó. A legtehetségesebb magyar középpályás Nagy Ádám egy olasz kis csapat padján penészedik, a legtehetségesebb horvát, Mateo Kovacic pedig a BL cimvédő Real Madrid egyik legértékesebb játékosa. Nagyot 2-3-5 millió euróért nem lehetne most eladni, Kovacicért egy 80 milliós ajánlatot dobott vissza a Real a nyáron. Egyidősek, ugyanolyan körülmények között nőttek fel, hasonló anyagi helyzetű, mentalitású országból származnak. 

Elképzelni sem tudom, hogy mi fog történni ezzel a felépítménnyel ha megváltozik a finanszírozási környezet, és eltűnik a rendszerből az a most évente alsó hangon 10-15 milliárd forintnyi külső forrás.

Pénz nincs, társadalmi bázis, türelem nincs, hozzáérték/know-how nincs. Innen lesz szép felállni....

Következő posztunkban a létesitmény helyzetet  járjuk kicsit körbe, nem a megszokott szempontokat figyelembe véve.