Ezek más fokozatban játszanak, remélem hamar felveszem a ritmust - szokták mondani frissen külföldre igazolt Thorgelléink, Hajnal Tamásaink (Bajnerjeink). A következőkben egy rövid adatsor arra, hogy mit is jelent mindez a gyakorlatban.

Háttérinformáció #1: Premier League = 90 intenzív megindulás félidőnként.

Az Ulster Egyetemen (UK) a SKY TV PlayerCam alkalmazása segítségével megkutatták, hogy a Premier League játékosai meccs közben hány ún. magas intenzitású mozgást / megindulást végeznek (high intensity burst) egy átlagos negyedóra során. (A high intensity burst határa a kocogás és a futás között volt.) A kutatás eredményei az alábbi táblázatban láthatók, a végzett mozgás / megindulás időtartama szerint.

 A kutatás szerint tehát egy hátvéd negyedóránként 28 intenzív megindulást hajt végre, ebből 22 kevesebb, mint 4 másodpercig tart. Lényeges különbség a posztok között nem volt tapasztalható.

Forrás: Peter G. O’Donoghue: Time -motion analysis of work-rate in English FA Premier League soccer , teljes szöveg ANOVA és Phi tesztekkel csakis erős idegzetűeknek itt olvasható.

Info #2: Két magyar U-edző meglátásai

A magyar mezőnyről egyelőre nem áll rendelkezésre ilyen átfogó adat, de két anekdotikus információn keresztül megragadhatjuk a valóságot. Az egyik Szalai László minapi interjújából van: "Megnéztünk egy magyar meccset, összesen két olyan sprint volt, amely 27 km/óra fölötti volt. Ezért van az, hogy dinamikátlanok a magyar meccsek, a magyar játékosnak nincs megfelelő izomzata ahhoz, hogy robbanjon, és élettanilag sincs azon a szinten, hogy ezt többször meg tudja tenni." A teljes interjú itt. A másik Lipcsei "Klublegenda" Péter a sportújságban: "Kikaptunk egy nullra, de nem ez az érdekes. Volt olyan játékosom, hangsúlyozom, a műszer pontosan kimutatta, aki a mérkőzés folyamán három, azaz három sprintet nyomott le, futott nagyjából harminchat métert gyors tempóban."

 So what?

 A különbség annyira konkrét, hogy ebből kiindulva már-már cselekedni is lehetne. Ha egy fizikai felkészítéssel foglalkozó edzőnek azt mondjuk, hogy a cél percenként két, 3-5 másodpercig tartó intenzív mozgás megvalósítása 2x45 percen keresztül valószínűleg kapásból mond rá egy-két edzéstervet, plusz olyan gyakorlatokat, étrendet, amellyel ez a képesség már kamaszkorban megalapozható. Utána már csak bele kell valahogy masszírozni mindezt a magyar foci követelményrendszerének enyhén folyós, amorf testébe, oszt egyet kipipálhatunk a hosszú todo listából. Intenzív focit kérünk szépen.