A négy legnagyobb spanyol csapat edzője: Zinedine Zidane, Luis Enrique, Diego Simeone és Gary Neville.

Azt hiszem egy korszakváltás tanúi vagyunk, kifutott egy generáció és megérkezett egy új. Hogy minőségi váltásról van e szó (vagy legalább tarják e majd a szintet) még kérdéses, de pont ettől izgalmas minden.

Egyébként régóta ott motoszkál a fejemben az a gondolat, hogy mintha fogytán lennénk klasszis edzőkből. Annak kapcsán jutott ez megint eszembe, hogy a Chelsea és a Real Madrid nem igazán tud majd olyan tényleg nagynevű, bizonyított edzőt leakasztani majd Mourinho és Benitez után aki már ne járt volna már náluk.

De hogy is állunk? Kicsit elnagyolva a Mourinho-Guardiola-Ancelotti trojkát direkt nem számolva, a nagy német edzők kiöregedtek (Rehhagel, Heynkces,Hitzfeld), egyedül Löw és Klopp tartja a frontot, francia edző Wengert leszámítva nincs (Blanc a nevéből él szerintem, Rudi Garcia még nem bizonyított), brazil edzők abszolút nincsenek, az utolsó holland Van Gaal most bukik meg végleg és vonul vissza, az olaszoknál a Conte-Allegri-Mancini trió a csúcs, ami azért a Capello-Lippi-Trappatoni trojka után erős visszaesés. Keleti nagyágyú nincs, Lobanovszkíj, Boškov vagy Faith Terim kaliberű edzők már nem teremnek erre, Lucescu az utolsó mohikán, a spanyol mondjuk jól állnak, ott van Luis Enrique, Benitez és mondjuk Emery valamint és az öreg del Bosque de aztán Európában ennyi.

Másik észrevétel, hogy mintha régen kitartóbbak lettek volna a tulajdonosok. Ancelotti kilenc évet lehúzott a Milan kispadján, Cruyff 8 évet Barcelonában, Lippi öt évet Torinóban, Hitzfeld hat évet Dortmundban majd Münchenben, Benitez hat évet Liverpoolban, Ferguson egy egész életet Manchesterben. Most viszont úgy tűnik 2-3 éves ciklusokban gondolkodnak a klubvezetők és talán az edzők is, de ez majd egy másik poszt témája lesz.

Végül egy kis érdekesség, az elmúlt évtized legtöbbet a top klubok foglalkoztatott edzői. Tudom kicsit önkényes a top klub kategória (a PSG három és fél éve az és akár a Liverpool is szerepelhetett volna helyette), de valamivel dolgozni kellett.

Ferguson más kiesett, Van Gaal és Benitez szerintem most fog, az olaszok helye erősen kérdéses és Ancelottit leszámítva nem is igazi "sztárok". Úgyhogy épp itt az ideje, hogy a Zidane, Simeone, Seedorf, Conte, Enrique generáció benyomuljon a régi öregek helyére. A lehetőséget megkapják, kérdés ki fog élni vele.

Szöveg után