A szögletek számolgatásának kora véget ért. A focit követő statisztikai adatok részletesebbek lettek, közelebb visznek minket a  teljesítmények valós értékeléséhez.

A focistatisztikák csendes forradalmának egyik lényeges új mutatója a kulcspassz, ami a kapuralövést megelőző utolsó passzt jelöli (whoscored.com). A majdnem befejezett 2014/15-ös szezon adatait most az alábbi recept szerint összesítettük: vettük a négy legerősebb bajnokság 10-10 legtöbb kulcspasszt végrehajtó játékosát, és megnéztük, hogy ez a 40 játékos milyen teljesítményt nyújtott a védekezés egyik kulcsszegmensében, nevezetesen hány szerelési kísérletet tettek. (A sikeres szerelések száma helyett ezt beszédesebb mutatónak tartjuk, mert egy sikertelen szerelési kísérlet az összehangolt letámadó alakzatok korában nagyban hozzájárulhat az egy ütemmel későbbi sikeres szereléshez, azaz nagyon sokszor van pozitív védekezési hozadéka.)

Az eredmények országonként és néhány highlight:

Premier League: Cesc Fabregas a király. Plusz ott egy izlandi játékos a nagy zsugások között.

Premier League 2014/2015

Serie A. A legkevesebb kulcspassz a négy liga közül. Di Natale még befért, Dybala már befért.

La Liga. James négyszer több szerelési kísérlettel, mint CR7. Három Celta Vigo játékos a Top 10 zsugás között. Toni Kroos és Koke szuperhasznos.

Bundesliga. De Bruyne szezonja.

Végül, hogy csapatkontextusban is értelmezhetők legyenek a számok, íme a Juve profija (életkorokkal) a vizsgált két mutató szerint.

A cikk a whoscored.com publikus adatai alapján készült.